Translation missing: sl-SI.general.accessibility.skip_to_content

Zakaj Kletvica?

Kletvica želi vsakomur, brez olepšav in nepotrebnih besed, predstaviti in približati svet naravnih vin. Ponujamo skrben izbor naravnih vin, pridelanih s strani vinarjev, ki naravna vina živijo.

  

V svet naravnih vin sem se potopil (skoraj dobesedno) desetletje nazaj, ko me je legendarni gostilničar Slavko nekega lepega poletnega večera v njegovi kultni gostilni Skaručna vprašal, če sem že kdaj pil naravno vino. "Kakšna so pa nenaravna?" sem rekel. Večera se od tega stavka dalje ne spomnim najbolje, a ljubezen do naravnih vin je bila rojena in je ostala vse do danes. 

 

Slavkota sem začel spremljati na njegovih potovanjih do naravnih vinarjev širom Slovenije. Prek teh obiskov sem spoznal, koliko premisleka in ljubezni je vloženega v izdelavo naravnih vin in kakšna filozofija je zadaj. Kasneje sem začel vinarje obiskovati še sam in z njimi sem razvil pristna prijateljstva. Naravno vino namreč ni industrija - je način življenja, razmišljanja, druženja. 

 

Z vinarji sem začel potovat po svetu in odkril, da so naravna vina izjemno popularna med poznavalci, vse bolj pa postajajo priljubljena tudi med občasnimi ljubitelji, saj so prednosti naravnega vina jasne že naslednje jutro - tudi če ste spili kakšen kozarec preveč, so posledice neprimerno manjše kot če bi spili preveč konvencionalnega vina.

(Franco Terpin - Madrid November 2019)

A to ni bistveno - bistveno je, da je pitje naravnega vina izkušnja zase, ki s pitjem konvencionalnega vina nima dosti skupnega. Naravno vino namreč ni "le" boljše konvencionalno vino. Je svet in izkušnja zase. Je stik s tem, kako smo kot človeštvo včasih spoštovali naravo in v zameno je narava spoštovala nas. Naravni vinarji se pogosto ukvarjajo tudi z drugimi vidiki kmetovanja, a tudi to počnejo z odnosom do narave. Tako sem skozi svet naravnih vin stopil v svet eko kmetovanja in živinoreje.

 (Božidar Zorjan in njegove pritlikave ovce)

Ugotovil sem, da so ta vina v Sloveniji razmeroma nedostopna, kar je glede na kvaliteto, ki jo slovenski naravni vinarji premorejo, skoraj greh. Za povprečnega slovenskega pivca je vino še vedno neka poceni buteljka s police najbližjega trgovca, ali pa tista brozga, ki jo pridela vsak, ki ima zidanico in se ji reče "domače vino", a ravno to vino je, zaradi neznanja pridelovalca, najbolj kemično obdelano in za okolje ter, naljimo si čistega vina, želodec in glavo, najbolj usodno.

 

Trgovina je nastala, ker je povpraševanje med mojimi prijatelji, ki sem jih vpeljal v svet naravnih vin, raslo do te mere, da sem tedensko hodil do vinarjev in tam kupoval vino za naša druženja. Nato pa je prišlo leto 2020 in z njim določene omejitve in tako sem se odločil, da združim ljubezen s poslom in odprem spletno trgovino, ki pa bo ponujala le najboljše, kar premore svet slovenskih naravnih vin. 

  

 (otvoritev Kletvica.si)