Translation missing: sl-SI.general.accessibility.skip_to_content

Kaj so naravna vina?

 

Vino je sopotnik človeka že tisočletja, najstarejše dokaze o pridelavi najdemo v Gruziji, Iranu, Egiptu. Od tedaj do začetka dobe industrializacje (20. stoletje) so bila vsa vina naravna. Nato pa je človek dobil znanje, s katerim je lažje krotil naravo ter si jo prilagodil svojim potrebam. Nastala so konvencionalna vina, da je lahko vinar imel več pridelka in večjo kontrolo nad njim, seveda pa je s tem izgubil vznemirljivost in nepredvidljivost narave. Vina so postala industrija.

Pri naravnih vinih pa se izogibamo "predalčkanja", saj narava ne postavlja kategorij - postavlja jih industrija. Naravno vino se namreč dela v vinogradu in ne v laboratoriju. Naravna vina so torej vina, pri katerih človek minimalno posega v naravo. 

Razlike v pridelavi naravnih in konvencionalnih vin:

Pri naravnem vinarstvu ni veliko prostora za napake, saj vinarju niso na razpolago kemična sredstva, s katerimi bi na račun narave spreminjal procese. Pri naravnih vinih človek ne poizkuša ukrotiti narave, temveč ji pušča prosto pot. Vino je v steklenici še vedno živo, vsaka steklenica pa ima svojo zgodbo, ki nam govori o letniku in vinarju.

Preglej našo ponudbo:

Oranžna oz. Bela naravna vina

Rdeča naravna vina

Petnati in penine

Magnumi (dvojne flaše)