Translation missing: sl-SI.general.accessibility.skip_to_content
Trgatev 2020 - Pri vinarju Božidar Zorjan

Trgatev 2020 - Pri vinarju Božidar Zorjan

Čeprav se je dan na koncu izkazal za prijetno toplega, jutro to ni obetalo, še posebej, ker sem ob šestih zjutraj že sedel v avtu in se odpravil na pot do vinarja

Božidar Zorjan, eden naših najbolj enigmantičnih in samosvojih pridelovalcev naravnih vin, ki je za svoj muškat ottonel (https://www.rtvslo.si/tureavanture/kulinarika/slovensko-vino-razglaseno-za-najboljse-oranzno-vino-na-svetu/528084) prejel 95 točk prestižne vinske revije Dekanter, kar mu je prineslo deljeno prvo mesto med tridesetimi najboljšimi oranžnimi vini sveta.

Če si predstavljate posestvo v francosko bordojskem stilu, boste to težko našli v Zgornji Ložnici, neopazni, ljubki vasi, kjer se med drevesi skriva Zorjanov vinograd, skrbno varovan s pritlikavimi ovcami in jeleni.

Trgatev ne bi mogla biti bolj umirjena in zasebna - poleg mene in prijatelja Anžeta Zevnika je trgala le najbližja Zorjanova družina.

 Vse ročno, vsaka jagoda posebej. Trgatvi je sledilo stiskanje vina, sok pa je nato Zorjan sam odpeljal na skrivnostno lokacijo, kjer ima v zemlji zakopane glinene amfore, v katerih vino nato zori. Brez intervencij, brez kemije - samo narava.

 

Naš izbor vin Božidarja Zorjana 

Prejšnji članek Trgatev 2020 - Štemberger