Translation missing: sl-SI.general.accessibility.skip_to_content

Proces pridelave

Za razliko od konvencionalih vin, naravno vino nastaja večino časa (90% vsega dela!) v vinogradu. Popravljanja napak namreč ni! Celoten proces vzgajanja vinske trte in njenega ploda poteka brez umetnih škropil, pesticidov ali ostalih sredstev. Uporabljajo se samo naravni pripravki, ki so plod domačega znanja ter so povsem ekološki. 

Kmetijstvo samo ni intenzivne narave, trt se ne zaliva, same obdelovalne površine pa so sorazmerno majhne. Pridelki na trti so veliko manjši od konvencionalnega vinarstva.

 

Pri naravnih vinih je fermentacija spontana, kvasovke pridejo iz grozdja samega. Zato je pomembno, da pri kmetovanju teh kvasovk ne uničimo z invazivnimi metodami. Izredno pomembno je, da je vsaka grozdna jagodna zdrava in cela, saj v nasprotnem primeru lahko uniči celoten letnik vina!

 

 

Večina naravnih vin je maceriranih. Maceracija je proces, pri katerem pustimo lupine stisnjenega grozdja v moštu, saj so v lupinah naravni konzervansi (kisline, tanini...) Vina so lahko tudi oksidirana, kar dodatno ščiti vino. Pri naravnih vinih se uporablja minimalno ali ničelno količino žvepla!

Od vinarja in vrste grozdja je odvisno, koliko časa se "drži" vino v sodih ali amforah. Temna barva v steklenici ščiti vino pred sončno svetlobo, samo vino pa je najbolje hraniti pri konstantni temperaturi, ki ni previsoka ali prenizka.

 

Preglej našo ponudbo:

Oranžna oz. Bela naravna vina

Rdeča naravna vina

Petnati in penine

Magnumi (dvojne flaše)