Trgatve naravnih nih vin potekajo ročno, kajti vinarji želijo ohranit vsako jagodo posebej. Ne uporablja se sintetičnih aditivov - gnoji se z naravnim kompostom živali, ki jih ponavadi vinarji vzgajajo sami. Trte niso posajene z namenom čim višje rodnosti, ampak imajo prostor, da se grozdje razvije, zraste, diha.Pri pridelavi konvenciolanih vin trte ponavadi po petnajstih letih zamenjajo, pri naravnih pa ne (nekatere so stare stoletje in več!). Posledično je pridelka manj. Zemlje se ne obdeluje intenzivno, torej strojno, kar pomeni, da ni izčrpana, ampak se ji da prostor in čas, da se obnovi. Pri kletarjenju vinarji ne uporabljajo preparatov, ravno tako se trto šprica samo z naravnimi pripravki (recimo iz listov kopriv). Posledično je vina veliko manj in standardi so izjemno visoki. S tem, ko kupite naravna vina, podpirate male kmete, podpirate vzdržno kmetijstvo, podpirate naravo in pripomorete k boljšemu svetu. Pa še dobro se imate.